Om oss

En patientförening för sexuellt utsatta

En patientförening för sexuellt utsatta

Patientföreningen Medusa startades av tre överlevare av sexuella övergrepp. De har kämpat sig igenom vårdsystemet och sett med egna ögon att den hjälp som finns att få idag är långt ifrån tillräcklig.

Ett år efter #metoo sitter vi här och vården för de som utsatts för sexuella övergrepp är i princip lika bristfällig som den var innan. Wonsa – World of No Sexual Abuse, den enda forskningsbaserade specialistkliniken som finns i Sverige för patientgruppen, har under det senaste året fått en ökning på remisser. Så pass mycket att de för en dryg månad sedan behövde införa patientstopp, då det nu är två års väntetid för behandling på kliniken.

Inom den offentliga vården i Sverige finns två specialistkliniker att vända sig till, ASTA-mottagningen i Umeå och Wonsa i Stockholm. Utöver det måste man ha turen att råka hamna hos rätt person eller möjlighet att betala för privat behandling, något som de flesta inte har.
Patientföreningen Medusa grundades i detta, med idén om att samla alla som vill se en förbättring av vården för de som utsatts för sexuella övergrepp.
De arbetar för ökad tillgång till specialistkliniker, samt ökad kunskap inom primärvården om sexuella övergrepp och vilka skador det ger. Patientföreningen verkar också för mer riktade forskningsmedel för att öka kunskapen om konsekvenserna av sexuella övergrepp.

Namnet Medusa kommer från den grekiska mytologin och syftar till Medusa som blev våldtagen av Poseidon i Athenas tempel. Som straff för att ha besudlat templet och förnärmat Athena fick hon ormar som hår och ett ansikte som förvandlade alla som tittade på henne till sten. Det var alltså inte Poseidon, utan Medusa som straffades och blev till ett monster. Det här är en historia som många överlevare känner igen sig i.

Politikerna tror att vården för den här patientgruppen är välfungerande, så vi måste gå ihop och visa att vi inte håller med. Vi måste visa att vi inte nöjer oss med ideellt drivna stödorganisationer som hjälp, vi är jätteglada och tacksamma att de finns, men vi behöver vård också! Det räcker inte med 10 terapisamtal, vi behöver adekvata traumabehandlingar för att kunna gå vidare i livet och orka med allt vad det innebär.

Flo Fermelin

Flo Fermelin är medgrundare i patientföreningen, hon har själv varit utsatt för incest som barn.