Om oss

Därför kallar vi oss Medusa

Därför kallar vi oss Medusa

Namnet kommer från den grekiska mytologin och syftar till Medusa som blev våldtagen av Poseidon i Athenas tempel. Som straff för att ha besudlat templet och förnärmat Athena fick hon ormar som hår och ett ansikte som förvandlade alla som tittade på henne till sten. Det var alltså inte Poseidon, utan Medusa som straffades och blev till ett monster. Krigaren Perseus halshögg Medusa på uppdrag av Poseidon. Medusa bar då på Poseidons barn, Chrysaor och den bevingade hästen Pegasus. Dessa uppstod när Perseus huggit av hennes huvud och hennes blod blandades med havets skum.
Hennes huvud fortsatte även efter hennes död att användas för att förstena vidunder och jättar.

Det här är en historia som vi vet att många överlevare känner igen sig i, att som brottsoffer ändå vara den som blir utstött och ensam, i vissa fall till och med förintad. Inte bara av familj och vänner, utan samhället i stort vågar inte titta på oss av rädsla att förvandlas till sten.

Det finns en intressant artikel om Medusa i Vice (på engelska),The Timeless Myth of Medusa, a Rape Victim Turned Into a Monster.