Lär dig mer

Positiva triggers

Positiva triggers

Många som har varit utsatta känner igen sig i negativa triggers som vi beskrev i ett tidigare inlägg. Ibland är det lätt att glömma att de flesta människor också bär på positiva triggers. 

Även de kan skapa reaktioner eller känslor som inte behöver ha en given logik i nuet. En positiv prägling där det blir extra lätt att känna känslor som går åt till exempel trygghet, tillit, tillhörighet, kraft, förståelse, gemenskap, glädje, hopp, frihet eller tacksamhet. 

För den som har varit utsatt för sexuella övergrepp kan det vara ett extra viktigt och läkande verktyg att lära känna och etablera positiva triggers. Med hjälp av dem kan nervsystemet medvetet skiftas.

Exempel kan vara att sitta på en brygga, rostat bröd, träd, lavendel, en låt, en filt, grupper för utsatta, träning, kunskap, en film, bada utomhus, en vän, en förebild, ett spel. 

Sånt som kan påminna om en plats som varit trygg nog, en stund när en känt sig hörd, en stund av skratt med en annan, en gång när kraften räckte till eller hjälper vila att ta plats i kroppen. Att hjälpa sig själv att förstärka goda känslor och erfarenheter gör skillnad. Även här kan en hjälp vara att utforska tillsammans med en behandlare. 

Vilka är dina erfarenheter av positiva triggers och att jobba med dem?