Konsekvenser av sexuella övergrepp Lär dig mer

Negativa triggers

Negativa triggers

En trigger är något som påminner om en tidigare upplevelse. En trigger kan vara positiv eller negativ beroende på upplevelsen. Triggers kan skapa en reaktion eller känslor utan given logik i nuet. I det här inlägget pratar vi om negativa triggers. Till exempel kan en doft, plats, ett klädesplagg eller beteendemönster utlösa en reaktion i kroppen, slå om nervsystemet, ge illamående, skakningar med mera. 

Det är vanligt att de som utsatts för sexuella övergrepp bär på negativa triggers. Triggers kan vara medvetna eller omedvetna. En del behöver hjälp för att förstå sina egna triggers. De kan också ge upphov till undvikande eller säkerhetsstrategier för att slippa effekterna av triggern. Då kan ens liv bli begränsat på olika sätt.

En trigger kan också ge en information om vad som händer inom en, vad man behöver eller hur en kan hjälpa sig själv. Ett exempel kan vara att veta att en är väldigt rädd för en viss parfym. Det kan ge en möjlighet att känna vilka känslor som lever kvar inom en, lära sig om sin inre prägling och se om det låset kan få börja släppa med hjälp av nya trygga och förstående strategier. Det arbetet kan behöva stöd i behandling.

Vilka är dina erfarenheter av negativa triggers och att jobba med dem?