Lär dig mer

Konsekvenser efter sexuella övergrepp: depression

De allra flesta har någon gång under livet känt sig nedstämda. Om det håller i en längre period och är på en nivå så att det påverkar ens liv, till exempel att man får svårigheter att klara av arbete eller enkla vardagssysslor, kan det vara depression. Depression kan påverka så mycket att man inte ens orkar ta sig upp ur sängen eller sköta sin hygien, men vissa personer pushar sig att lägga den lilla energi de har på att fungera utåt sett. Det går med andra ord inte alltid att se på en person om hen är deprimerad.

En vanlig missuppfattning är att man vid depression främst är ledsen, visst kan man känna sig ledsen och ibland gråta, men de mer typiska symptomen är att allt känns meningslöst och att man känner sig avstängd och inte orkar eller vill göra saker som man vanligtvis gör utan problem.


Djupare depressioner kan medföra tankar och till och med planer på att ta sitt liv. Om du eller någon du känner har sådana tankar kan du kontakta Självmordslinjen på https://mind.se/hitta-hjalp/sjalvmordslinjen/ eller ringa 112 för att bli kopplad till jourhavande präst. Det går också att ta sig till närmsta psykakut, om det finns en i närheten.


Depression efter sexuella övergrepp

Att utsättas för sexuella övergrepp är en enorm kränkning av ens integritet och det medför ofta förr eller senare svåra känslor av olika slag. Depression är vanligt att hamna i efter ett övergrepp, det kan komma direkt efter eller så kan det dröja flera år innan det bryter ut.
När depressionen beror på ett trauma behöver inte bara depressionen, utan också det eller de trauman som ligger till grund för den behandlas. Oavsett hur lång tid det gått sen traumat måste det behandlas om det är av den grad att den som utsatts upplever depression på grund av det, annars är det stor risk att depressionen kommer tillbaka eller att traumat börjar yttra sig i andra symptom så som ångest eller smärtor. Att som vårdgivare fråga efter trauma blir därför viktigt under vårdbesöket, för att säkerställa att man har hela bilden och behandlar grundproblemet och inte bara det symptom patienten lider av just nu.

Återkommande depressioner

Depression kan vara recidiverande, dvs återkomma flera gånger under livet. Om man haft depression en gång ökar risken för att få det igen, men det blir också lättare att känna igen tecknen och söka hjälp i tid.
Ibland är depressionen bunden till årstider eller årsdagar av trauman man upplevt tidigare i livet, så att man upplever den mer under de perioderna. Att känna till vad ens depression utlöses av kan hjälpa en att hantera den, det går då att sätta in antidepressiva mediciner i förebyggande syfte, men själva vetskapen i sig gör också att man är mer förberedd.


Vad hjälper, vad hjälper inte?

Antidepressiva läkemedel kan hjälpa mot depression, men terapi behövs också, särskilt om depressionen beror på tidigare trauman. Att äta och sova bra, träna och aktivera sig hjälper, men är man för långt ner i depressionen kan det vara svårt att ta tag i. 

Att säga åt en deprimerad person att rycka upp sig, börja träna eller äta si eller så upplevs sällan som hjälpsamt utan kan snarare skapa en känsla av att man inte blir förstådd. Fråga i så fall hellre om personen skulle vilja/orka börja med det och om det finns något du kan göra för att hjälpa hen.

Deprimerade hjärnor fungerar inte på samma sätt som friska hjärnor, därför blir det svårt att rycka upp sig.